تقسیمبندی کلی زخمها
آنچه در اینجا برای ترمیم بهبود زخمها بیان میشود برای زخم یا جراحتهایی است که وسعت زیادی دارند. زخمها یا بریدگیهایی که به طور سطحی و بارها در طول عمرمان رخ میدهد و وسعت زیادی ندارد، رژیم غذایی خاصی نمیخواهد، همین که شما از همه ۵گروه مواد غذایی اصلی هرم غذایی در رژیم روزانهتان باشد، کفایت میکند. به عنوان مثال در سوختگی تا ٢برابر نیازهای بدن افزایش پیدا میکند.
پروتئین بیشتری بخورید
در صورت بروز جراحت اولین توصیه تغذیهای، افزایش میزان پروتئین دریافتی است، زیرا یک رژیم غذایی پر پروتئین به ترمیم سریعتر بافتها و اندامهای آسیبدیده کمک میکند.
کمبود پروتئین، بدن را مستعد ابتلا به انواع عفونتها خواهد کرد، زیرا ضعف سیستم ایمنی بدن در چنین شرایطی حتمی است، بنابراین سعی کنید منابع غذایی حاوی پروتئین را فراموش نکنید. مصرف لبنیات، از شیر گرفته تا ماست و البته انواع گوشتها و تخممرغ بسیار مفید خواهند بود.به علاوه، شما میتوانید با افزودن پودر شیر به غذا، افزودن کمی شیر به املت، اضافهکردن پنیر در ساندویچ، افزودن شیر یا ماست به پوره میوهها و حتی ریختن حبوبات و پنیر در سالاد میزان پروتئین دریافتی را افزایش دهید. البته بهتر است ٢ تا ٣ واحد معادل یک عدد تخممرغ، یک لیوان شیر یا ماست و ٣٠گرم گوشت از این گروه را در روز دریافت کنید تا مطمئن باشید مقدار قابل ملاحظهای پروتئین به بدنتان میرسد.
ویتامین C را از یاد نبرید
ویتامین C در روند بهبود سریعتر زخمها نقش موثری دارد، بنابراین سعی کنید در برنامه غذایی روزانهتان منابع این ویتامین را بگنجانید. مواد غذایی حاوی ویتامین C شامل انواع کلمها بهویژه بروکلی، فلفل دلمهای، گوجهفرنگی، انواع مرکبات از لیمو گرفته تا پرتقال و توتفرنگی هستند. البته بهتر است حداقل یک واحد دریافتیتان از این مواد غذایی باشد تا مقدار درخورملاحظهای ویتامین C دریافت کرده باشید، مثلاً یک پرتقال متوسط یا یک لیوان از سبزیهای حاوی ویتامین C خام و نصف لیوان پخته شده.
ویتامین A بیشتری به بدنتان برسانید
خوردن منابع غذایی حاوی ویتامین A به بهبود هرچه سریعتر زخمها کمک میکند بنابراین بهتر است دستکم در روز یک واحد از منابع غذایی حاوی این ویتامین را میل کنید. مواد غذاییای مانند سبزیهای برگ سبز تیره و حتی زرد رنگ مانند فلفل دلمهای رنگی و هویج از منابع عالی این ویتامین هستند و یک واحدشان معادل یک لیوان از این سبزیهای خام یا نصف لیوان سبزی پخته است. جگر هم ویتامین A فراوانی دارد بنابراین توصیه میشود آن را کباب کنید.
بیشتر مایعات بنوشید
دریافت مایعات، یکی دیگر از مواردی است که هنگام دچارشدن به زخم باید به آن توجه داشت زیرا هم بر اثر جراحت، حس تشنگی کاهش پیدا میکند و هم هضم و جذب پروتئینها که برای بهبود زخم در پیش میگیرید، نیاز بدن به آب را افزایش میدهد. نوشیدن آب سبزیها و میوهها به همراه غذا یا در میانوعدهها میتواند به بهبود سریعتر زخمها کمک کند. مصرف آب، آبمیوه و شیر از بهترین گزینهها برای دریافت مایعات مورد نیاز روزانه است و خوردن میوه و سبزیهای تازه و البته سوپ هم میتواند تا حدودی به دریافت مایعات مورد نیاز روزانه کمک کند.
برنامه غذایی منظمی داشته باشید
برنامه غذایی منظم، از مهمترین نکتههایی است که باید هنگام بروز جراحت به آن توجه شود. در صورت داشتن زخم یا جراحت سوختگی، روزانه ٣وعده و ٣ تا ۴میانوعده میل کنید و تمام گروههای غذایی را در این وعدهها بگنجانید تا مواد مغذی مختلف به بدنتان برسند.
ممکن است به دلیل مصرف آنتیبیوتیکها و تحرک کمتر، کماشتها شوید و فقط ٣وعده غذایی میل کنید، درحالیکه این کار اشتباه و بهتر است در روز ۵ تا ۶وعده کوچک بخورید تا مواد مغذی مختلفی دریافت کنید. حتماً میانوعدهای بین صبحانه و ناهار، میانوعدهای بین ناهار و شام و میانوعده دیگری بعد از شام مصرف کنید.
منابع روی را بیشتر بخورید
دریافت به اندازه روی، در سرعت بخشیدن به روند بهبود زخمها کمک میکند، بنابراین حتما از منابع حاوی این ماده معدنی استفاده کنید. مقدار روی در گوشت گوساله، جگر و غذاهای دریایی مناسب و در تخم آفتابگردان، بادام و کره بادامزمینی کمتر است البته این ماده در غلات کامل و لوبیای چشمبلبلی نیز وجود دارد.